Produkcja artykułów żywnościowych powinna odbywać się we właściwym warunkach higienicznych. Każdy etap tej produkcji musi odbywać się zgodnie z zasadami higieny.

W zakładach produkujących żywność przestrzeganie czystości na halach produkcyjnych, ale również wśród pracowników jest sprawą istotną. Żaden zakład, który produkuje bądź przetwarza żywność nie może sobie pozwolić na nie przestrzeganie zasad higieny. Podejmowane działania, które zmierzają do tego, aby hale produkcyjne były czyste to dobra praktyka higieniczna. Mająca miejsce dobra praktyka higieniczna obejmuje naprawdę wiele czynności, które powinny tę czystość zapewnić.

hala produkcyjna

Autor: Qtea
Źródło: http://www.flickr.com

Do wymaganych czynności, które należy wykonać zaliczane jest dezynfekowanie nie tylko hal , na których ma miejsce produkcja, ale także wszystkich urządzeń , które używane są podczas produkcji. W pojęciu tym mieści się również troska o zapewnienie pracownikom porządnych warunków o charakterze socjalnym. Ze strony kierownictwa zakładów , w których produkowana jest żywność, którzy są zobowiązani do przestrzegania reguł dobrej praktyki higienicznej należy również troskę o to, aby wykonujący swoje obowiązki na hali pracownicy posiadali aktualne badania o charakterze sanitarno – epidemiologicznym. Nad tym, czy zalecenia mające związek z dobrą praktyką higieniczną są przestrzegane czuwa FMEA. Wspomniana FMEA musi sprawdzić, czy wszystkie etapy produkcji przebiegają zgodnie z założeniami.

Stosując dobrą praktykę higieniczną, właściciele przedsiębiorstw powinni troszczyć się nie tylko o wygląd hal , na których ma miejsce proces produkcyjny oraz badania o charakterze sanitarno – epidemiologicznym zatrudnionych pracowników. Równie wiele czasu muszą oni poświęcić prowadzeniu kontroli nad wykorzystywanymi w procesie produkcji urządzeniami pomiarowymi. Powinni zatroszczyć się również o to, by ścieki oraz przeróżne odpady były usuwane we właściwy sposób. Również otoczenie zakładu powinno być czyste oraz schludne.

Dobra praktyka higieniczna musi być stosowana i przestrzegana nie tylko w zakładach, które prowadzą produkcję żywności. Identyczne zasady powinny być przestrzegane przez osoby, które prowadzą zakładowe oraz szkolne stołówki. W tych miejscach czystość i higiena mają tak samo wielkie znaczenie, jak w sytuacji zakładów , które wytwarzają żywność. Higiena w takich miejscach to rzecz elementarna – najlepsze promocje.